Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten

1. YoungCapital neemt het failliete Jobbird over

Uitzendorganisatie YoungCapital neemt de failliete vacaturewebsite Jobbird over. De curator van Jobbird, dat eerder deze maand failliet ging, maakte dat bekend zonder financiële details te geven. YoungCapital stelt al enige tijd op zoek te zijn geweest naar een algemene vacaturesite om over te nemen. Hoeveel van de twaalf personeelsleden van Jobbird mee overgaan naar de nieuwe eigenaar, is nog niet bekend.

YoungCapital is in ieder geval blij: “Jobbird.com is een mooi merk met een grote naamsbekendheid”, zegt de topvrouw.

2. 2019 wordt iets minder, maar echte recessie is nog ver weg

Ook het Centraal Planbureau denkt dat we op de piek van de huidige economische cyclus zitten. De economen van het CPB voorspellen voor 2019 een groei van 2,2 procent voor de Nederlandse economie en dat is 0,4 procentpunt minder dan dit jaar. Maar hiermee is nog steeds sprake van bovengemiddelde groei. Het belangrijkste pijnpunt voor de burger zit bij de inflatie: die ligt naar verwachting op 2,4 procent in 2019, mede door de verhoging van het lage btw-tarief naar 9 procent.

3. Britse regering houdt 3.500 militairen achter de hand bij 'no deal'-Brexit

Als Groot-Brittannië op 29 maart 2019 de EU verlaat zonder overeenkomst, dan staan er 3.500 militairen klaar om onrust te voorkomen, heeft minister van Defensie Gavin Williamson bekend gemaakt. Zo kunnen er troepen worden ingezet aan de grenzen, zei hij tegen het parlement.

De Zwitserse zakenbank Credit Suisse adviseert rijke klanten intussen hun geld weg te halen uit Groot-Brittannië uit angst voor een 'no deal'-Brexit of een linkse regering onder Jeremy Corbyn, mochten er verkiezingen komen. Veel klanten hebben sinds het Brexit-referendum van 2016 hun vermogen al elders gestald.

4. Ryanair vraagt collectief ontslag aan voor al het personeel in Eindhoven

Luchtvaartmaatschappij Ryanair wil in één klap van al zijn Nederlandse personeel af en heeft collectief ontslag aangevraagd voor de zestien piloten die eerder hun gedwongen overplaatsing aanvochten en 33 cabinemedewerkers.

Ryanair sloot eerder de basis Eindhoven, maar daarvoor was volgens de vakbonden én de rechter geen bedrijfseconomische onderbouwing. Daardoor lijkt de sluiting meer op een strafmaatregel voor twee stakingen van het personeel.

5. Nederland mag flitshandelaren zelfstandig bonusplafond opleggen

Nederland is binnen Europa relatief streng voor banken en verzekeraars bij het toekennen van topbeloningen: de variabele bonus mag maximaal 20 procent van het vaste salaris bedragen. Maar hoe zit dat met snelle beursjongens- en meisjes (flitshandelaren) en vermogensbeheerders?

Uit een brief van minister Hoekstra van Financiën van dinsdag blijkt dat Europese lidstaten zelf mogen bepalen hoe ze hiermee omgaan. Dat schept een dilemma: door de Brexit kiezen fors meer flitshandelaren en vermogensbeheerders voor uitbreiding in Amsterdam. Tegelijk is het sentiment in Den Haag: alles wat naar bonussen riekt in de financiële sector zo zwaar mogelijk belasten.

6. Belgische premier biedt ontslag van zijn kabinet aan, maar de koning aanvaardt dat nog niet

De Belgische koning Filip heeft het ontslag van de regering-Michel nog niet aanvaard. Premier Charles Michel bood dinsdagavond na alle onrust over het migratiepact van Marrakesh het ontslag van zijn minderheidskabinet aan, maar de koning houdt zijn beslissing in beraad en zou eerst nog consultaties kunnen houden voordat hij het ontslag aanvaardt.

De ministers van de rechtse coalitiepartij N-VA stapten vorige week op uit woede dat Michel tegen hun zin in het verdrag van Marrakesh tekende, dat afspraken vastlegt over hoe om te gaan met migratie.

7. Zo duur wordt een parkeervergunning in 54 Nederlandse gemeenten

In veel kleinere Nederlandse gemeenten blijven parkeervergunningen even duur in 2019. Maar dat beeld is heel anders in de grote steden. Een parkeervergunning wordt flink duurder in Utrecht, Rotterdam en Den Haag, blijkt uit een peiling van Vereniging Eigen Huis. In Utrecht gaat een parkeervergunning 342 euro kosten, een plus van 24 procent. Rotterdam plakt een prijskaartje van 115 euro op een parkeervergunning, een plus van 71 procent. Voor zover bekend blijft de parkeervergunning in Amsterdam even duur: 535 euro op jaarbasis. Bekijk het hele overzicht van de parkeerbelasting in 2019 in 54 gemeenten op Business Insider.

8. Grootste Japanse beursgang ooit is een flop

SoftBank Corp, de mobiele telefonietak van de Japanse telecom- en technologiereus SoftBank, beleefde woensdag een zeer teleurstellend beursdebuut in Tokio. Het aandeel SoftBank Corp ging voor 1500 yen (11,60 euro) naar de beurs en zakte op de eerste handelsdag ruim 13 procent tot 1300 yen. Met de beursgang haalt het concern in totaal omgerekend 23,5 miljard dollar op. Het is daarmee de grootste beursintroductie in Japan ooit.

Maar met een daling van meer dan 13 procent op de eerste handelsdag is het ook een van de grootste mislukkingen ooit. Alleen Japan Display sloot in 2014 de eerste dag in het rood af.

9. Hema wint rechtszaak van Lacoste over gebruik krokodillen

De krokodillen op het kinderondergoed van de Hema vormen geen inbreuk op de merkrechten van Lacoste op zijn karakteristieke krokodil. Dat stelt de rechtbank in Den Haag in een zaak die Lacoste had aangespannen tegen de Hema.

Het Franse kledingbedrijf vindt dat het kinderondergoed met krokodillen en ook leguanen voor verwarring zou kunnen zorgen, maar daar kan volgens de rechter geen sprake van zijn. Hema hanteert veel lagere prijzen dan het luxemerk Lacoste en verkoopt bovendien alleen het eigen kledingmerk.

10. Twee op vijf Nederlanders wil altijd wintertijd

Als het aan 41 procent van de Nederlanders ligt, blijft het altijd wintertijd, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse zaken. 27 procent heeft liever zomertijd terwijl een op de vier wil doorgaan met het tweemaal per jaar verzetten van de klok. Het kabinet trekt echter geen conclusies uit het resultaat, behalve dat het ‘heel erg leeft’ onder de mensen. EU-landen mogen naar verwachting vanaf 2021 zelf beslissen welk systeem ze hanteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Deze man wil Amerika iets veiliger maken met een pistool dat alleen door de eigenaar kan worden ontgrendeld. - Tot nu toe is de smart gun van zijn bedrijf BioFire het eerste vuurwapen met vingerafdruktechnologie dat werkt. Wereldvrede gaat het niet brengen en ook school shootings kunnen niet worden voorkomen. Wel verhindert een gepersonaliseerd wapen dat kinderen per ongeluk schieten, of dat agenten met hun eigen wapen worden gedood. @hansklisjournalist sprak voor Business Insider de man die de ‘iPhone onder de vuurwapens’ eind volgend jaar op de markt wil brengen. - Lees meer via link in bio - Foto’s: Hans Klis - #ondernemen #technologie #technology #innovation #disruption #investing #entrepreneur #zakelijk #businessinsider #business #veiligheid #safety #violence #zinloosgeweld #wapens

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op